Včelí produkty

Květový med

Od rozkvětu prvních kvítků časného jara a v průběhu intenzivně kvetoucí přírody v máji probíhá v každém teplém dni díky včelám sběr nektaru. Sladké šťávy z květů jsou donášeny do úlu, kde je celé společenství včel mění na květový med. Zdravotně se pro nás jedná o jednu z nejhodnotnějších čistě přírodních potravin, bohatou na jednoduché cukry, vitamíny, enzymy a nerostné látky. Květový med má i vyšší podíl rostlinných bílkovin z pylu květů. Proto jde o potravinu která rychle obnoví energii a má posilující a regenerační účinek na lidský organismus. Nevýhodou tohoto medu je jeho rychlá krystalizace - tuhnutí. Jsou dvě možnosti jak tomuto zabránit:
- med zahřát poměrně vysokou teplotou a filtrovat, což má za následek i jeho částečné znehodnocení
- med v době krystalizace pravidelně promíchávat a tzv. rozbít hrubé krystalky. Vznikne jemná, pastovitá hmota, lehce roztíratelná, která již tuto konzistenci nemění. Vše probíhá "za studena" a tedy bez ztrát hodnotných látek obsažených v medu. Tuto druhou možnost volíme my a tento plnohodnotný květový med máme v balení po 500 g a 1000 g.

  

Medovicový (lesní) med

Jakmile skončí intenzivní kvetení přírody (červen), větší výskyt drobných květů se nyní vyskytuje v lese (maliník, ostružník) a na místech, která nejsou zasažena zemědělskou činností (lesní louky, meze, močály, ladem ležící plochy). Jsou to spousty bylinek a planě rostoucích rostlin. V mnoha letech se navíc v lesích přemnoží mšice, puklice a červci, kteří nabodávají různé části (pupeny ap.) stromů, z nich vytéká sladká šťáva. Z ní získávají bílkovinu a včelám ponechávají sladké šťávy. Směs lesních květů, bylin a sladkých lesních šťáv je základ pro medovicový, lesní med. Ten je tmavší, aromatický, s menším podílem rostlinných bílkovin a pylu. Vyznačuje se pro naše milovníky medu další dobrou vlastností - krystalizuje po delší době než med květový.

Propolisová tinktura

Úl - obydlí včel - je místem, kde je poměrně vysoká vlhkost, hojnost živin - med, pyl, voda a stále poměrně vysoká teplota - od jara do podzimu okolo 35 °C, v zimě neklesne v chumáči včel pod 20 °C. Tedy ideální prostředí pro rozvoj plísní, bakterií a spór. A přece je v úle téměř sterilní prostředí. Proč? Včely dokáží v celém prostoru navrstvit pryskyřičnou látku - propolis, který má baktericidní účinky, hubí plísně i bakterie. Větší vrstvičky tohoto propolisu můžeme oškrábat a získat tuto surovinu ke stejnému účelu. Propolis je ale pro nás rozpustný pouze v lihu. Vyloužením vznikne tmavěhnědá, intenzivně vonící tekutina, která se používá od pradávna k hojení mokvavých kožních ran, k dezinfekci hlavně ústní dutiny, ke kloktání (zředěná malým množstvím vody) při angínách, i nemocech horních cest dýchacích.

Propolisová mast

Základem je opět vyloužený propolis, vmíchán do masťového základu (lékárenský). Léčivý účinek je tedy tam, kde jde spíše o suché kožní potíže - plísňové, ekzémy, ztvrdlá kůže ap.

Svíčky ze včelího vosku

Včela při své činnosti v úle produkuje ze svého těla měkkou hmotu - vosk, který tvaruje do šestibokých dutých nádobek - buněk. Tyto slouží k vytváření plástů do kterých je ukládán med, ale i pyl a včelstvu slouží i k výživě zakladených buněk, z nichž se po 21 dnech líhnou včely. Z větších buněk se líhnou po 24 dnech trubci. Vosk je základem pro vnitřní obydlí úlu. Včelstvo jej vytváří více než samo potřebuje. Vytavením voskových plástů vzniká tekutý vosk, který vléváme do forem s knotem. Opětným ztuhnutím potom vznikají ozdobné, voňavé svíce. Při jejich hoření se do ovzduší uvolňují zdraví prospěšné látky, energetickým nábojem posilující i lidský organismus.


Svíček vyrábíme přes 20 druhů, všechny v dárkovém balení zabalené v celofánu.

Webdesign: Crespo, s.r.o.